Превозвачите сърдити на Петков, готвят протести. МС: Търси се конфликт

Според Магдалена Милтенова, с премиера не са били обсъдени антикризисните мерки, а им е преподавал лекция

06.05.2022 | 17:50 Редактор: Теодора Патронова

Запис на премиера Кирил Петков разпространиха представителите на превозвачите, които вчера разговаряха с него за антикризисните мерки за бранша. От Министерския съвет изтъкват, че със записа се търси конфликт. Именно думите, изречени от Петков, станаха повод за скандалния завършек на срещата.

"Ако не искате да слушате, вратата е там. Тук аз решавам как ще говоря и какво ще говоря", заяви Петков.

С тези думи министър-председателят Кирил Петков отговаря на поканените за разговор превозвачи, които настояват дискусията да се проведе по същество. Именно тези изказвания станаха и причина срещата да приключи преждевременно и гостите на Петков да си тръгнат възмутени.

Според Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, с премиера не са били обсъдени антикризисните мерки, засягащи бранша, а вместо това той им е преподавал лекция.

"Тогава той ни каза вратата е там, ако не ви изнася, напуснете. Затова и това направихме, но подобно поведение е недопустимо", заяви тя. 

Превозвачите така и не получили отговор на въпросите си. Те се явиха при премиера с конкретни искания, а именно - премахване на биодобавката за 6 месеца, намаляване на акциза, мораториум върху тол таксите, субсидиране на автобусните превози. Мерки, които ще им помогнат да се справят с ръста на цените на горивата и въвеждането на нови тарифи за тол системата. Проблеми, заради които превозвачите организираха протести в цялата страна.

От правителството коментираха разпространението на записа от срещата като търсене на конфликт. В същото съобщение става ясно и че Министерският съвет отговори на едно от исканията на превозвачите - правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

Междувременно превозвачите се готвят за протест от 10 май и настояват за оставките на министър-председателя, регионалния министър Гроздан Караджов и транспортния министър Николай Събев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК