Без военен парад, но с призив за мир и почит към паметта на загиналите отбелязваме 6 май

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата Румен Радев прие почетния караул

06.05.2022 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

С водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почит към паметта на загиналите на свободата на България и демонстрации на различните видове български войски - така страната ни отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Но и тази година нямаше демонстрация на военна техника и бойни части.

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул и заедно с вицепрезидента, премиера, кмета на София и министъра на отбраната поднесоха венци.

"Днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите военни и към всички загинали за родината. Войната, която бушува непосредствено до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност", подчерта държавният глава.

В контекста на войната беше и словото на българския патриарх Неофит, изчетено от Белоградчишкия епископ Поликарп.

"В тези скръбни дни и месеци, когато православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, а на всеки въоръжен конфликт в света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото", заяви той.

В позиция във Facebook премиерът Кирил Петков отбеляза, че Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото и българското правителство прави всичко необходимо за изграждане на съвременна и боеспособна армия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК