Инсулт покосява все повече млади хора - без рисков фактор, но след прекаран Ковид-19

Пост Ковид синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. "мозъчна мъгла", уточни доц. Росен Калпачки

05.05.2022 | 11:18 Редактор: Елеонора Танева
Инсулт покосява все повече млади хора - без рисков фактор, но след прекаран Ковид-19

Мъже и жени на по 30-40 г. получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която медиците откриват за това след обстойни изследвания, е преживеният Ковид-19. Това посочва ръководителят на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ "Св. Анна" доц. Росен Калпачки в интервю за кампанията "+ мен" за ползите от ваксинацията срещу коронавируса.

"Става въпрос за мъже и жени, които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт", уточни доц. Калпачки.

Неврологът допълни, че след белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система. 

"Пост Ковид синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. "мозъчна мъгла". Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията – за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения", съветва доц. Калпачки.  

Той е категоричен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и усложнения при болните с неврологични заболявания.

"Хората с неврологични заболявания боледуват от Ковид-19 много по-често, когато не са ваксинирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с коронавирус и след ваксинация, но при тях заболяването е протичало далеч по-леко", допълни медикът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК