МЗ предупреди медиците: Следете за съмнителен остър хепатит при децата

До момента са установени 228 случая в целия свят, симптомите са болки в корема, диария и повръщане

03.05.2022 | 16:25 Редактор: Ваня Кузманова
МЗ предупреди медиците: Следете за съмнителен остър хепатит при децата

Заради зачестилите случаи на хепатит с неизвестен произход, за който Световната здравна асоциация съобщи, Министерството на здравеопазването написа препоръки до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести. Известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология са при деца.

При съмнение за остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

На 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на СЗО за увеличаване в броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания 

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация. 

При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания е установено:

- няма ясна епидемична връзка между случаите;

- не е установен общ източник на инфекция;

- лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;

- при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;

- част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран Ковид-19;

- не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител;

Във връзка със случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при деца Министерството на здравеопазването изиска становище и от Експертния съвет по специалност "Инфекциозни болести".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК