Увеличиха клиничните пътеки за раждане - парите за естествено са повече от секциото

У нас 53% от ражданията са оперативни

03.05.2022 | 15:28 Редактор: Елеонора Танева
Увеличиха клиничните пътеки за раждане - парите за естествено са повече от секциото

Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20% от първи май. Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30% и става 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение, цената е 1000 лева. Експертите се надяват така да стимулират лекарите да предпочитат този тип раждане.

"Фактът, че не е еднакво разпределението между секцио и нормално раждане в университетските, големите държавни, общинските и в частните болници, е много тревожен и показва една плашеща тенденция, която ме тревожи не само като съветник в Министерство на здравеопазването, но и като педиатър", заяви пред БНР педиатърът и бивш депутат от 46-то Народно събрание д-р Таня Андреева.

Тя уточни, че тенденцията за повишаване броя на секциото в България е от 10-15 години. През 2007 година съотношението е било 25% секцио за сметка на 75% нормално раждане. Сега 53% са в полза на секциото. Тези данни са в абсолютен дисонанс с данните от Европа, където секциото е някъде около 30%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК