Оптимална скорост, гуми, климатик: Как да пестим скъпото гориво на пътя

Много шофьори вече нямат възможност да пътуват извън София заради цените

02.05.2022 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Пътни полицаи следят цял ден за спазването на правилата за движение в последния от серията празнични дни. За интензивен трафик, но без сериозни инциденти и затворени пътища в страната, съобщиха от МВР.

Как да пестим гориво на пътя? Спас е от Добрич, но от две години живее в София. Въпреки високите цени на горивата, той пътува не само за празниците, но и през уикендите, за да види семейството си. 

"Отиване и връщане са около 1000 и няколко километра, зависи горивото как караш. Ако караш със 140, наистина отива малко повече, обаче ако караш с 90 км/ч, е нормално 6-7 на литър за дизел", сподели той.

За разхода на гориво уменията на водача са водещи. Това казва автоекспертът Румен Дунев. Много важна е самата подготовка на гумите и изправността на автомобила преди път. 

"Когато гумите са меки, съпротивлението от търкаляне става по-голямо и колкото са по-големи съпротивленията, толкова разходът е по-голям. Доста шофьори изгасят климатика, отварят стъклата на автомобила и мислят, че ще спестят гориво, но въздушната струя влиза в купето и той става като парашут, а съпротивлението е по-голямо. Това вдига значително разхода", обясни експертът.

"Най-икономичната скорост за движение на автомобила по автомагистрала е 110-120 км/ч", отбеляза Дунев.

Голяма част от шофьорите споделят, че заради високите цени на горивата вече усещат, че нямат възможност да пътуват извън София. Експертите са категорични, че един от големите разходи идва от задръстванията. Според тях е редно двигателят на колата да бъде изгасен в такива ситуации.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК