Безопасност на работа: 600 трудови злополуки са регистрирани от началото на 2022 г.

През изминалата година при трудови инциденти са пострадали близо 2 400 души

28.04.2022 | 18:04 Редактор: Жаклина Иванова

Броят на трудовите злополуки за изминалата година е по-висок в сравнение с 2020 година. По време на работа са пострадали близо 2400 души. Това показват данните на КТ "Подкрепа", оповестени в Световния ден за безопасност и здраве при работа.

През изминалата година при трудови инциденти са пострадали близо 2 400 души.

Атанас Атанасов работи в строителния бранш от 22 години. В момента е бригадир на цех, казва, че не започва работния си ден без предпазни средства.

"Без инструктаж не започваме. Обезателно трябва да се инструктират хората и след това се раздават предпазни средства и се започва нормалният работен процес", сподели той.

"Пострадали са 2392-ма души, 68 от които са загинали. От началото на тази година са регистрирани над 600 злополуки на работното място", посочи Кирил Черкезов от КТ "Подкрепа".

Според експерти строително-монтажната работа крие много рискове, затова най-важна е безопасността на работното място.

"Строително-монтажната работа изисква квалифициран труд, предварително подготвени кадри и най-вече превенция на всички рискове", заяви инспекторът по безопасност и здраве при работа Галина Малчева.

За тази цел ежегодно се извършва оценка на риска, обучения на персонала, както и закупуване на лични предпазни средства от лицензирани доставчици. От значение е и емоционалното състояние на работника.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК