Бесарабски българи в София с невероятен жест към украинските бежанци

Десетки доброволци са се включили в инициативата

22.04.2022 | 19:10 Редактор: Ваня Кузманова

Вълната от съпричастност към украинските бежанци продължава. Стотици семейства, избягали от войната, получиха помощ от хранителни продукти за празничните дни. 

Светлана е пристигнала в България от Харков преди две седмици. Бяга от войната заедно с трите си деца, майка си и племенника си. Тя и семейството са успели да се спасят благодарение на хората от центъра за бесарабските българи в България.

"Аз съм безумно благодарна и това, което мога да направя в момента е да дойда тук и да помагам на хора, които са като мен. Никога през живота си не съм подозирала, че ще се запозная с такива думи като "война". Не съм мислила, че ще стоя тук до вас, защото когато бомбардират е много страшно. А когато гледаш как децата стават свидетели на това, е още по-страшно", каза Светлана. 

Стотици украинци, повечето, от които майки с деца, получиха своите помощи за предстоящия празник. От центъра съобщиха, че бройката от нуждаещи се през последните седмици непрекъснато се увеличава и вече е над 1000.  

"Ние даваме продукти от първа необходимост. Това са варива, консерви, захар, брашно, но тъй като дарителите понякога носят  неща като шоколади, луксозни бисквити, сокчета - тях сме си сложили в пакетите днес. Все пак да усетят тези хора малко, че има празник", посочи председателят на управителния съвет за бесарабските българи  в България Райна Манджукова. 

Десетки български и чуждестранни доброволци опаковаха и приготвяха пликове с продукти и боядисани яйца. 

"От вчера в центъра за бесарабски българи боядисваме много яйца. Поне за 200 човека. Една част са сини, други жълти, в чест на украинския флаг и, разбира се, присъства и традиционното червено яйце", каза доброволецът Галина Голикова. 

Малкият Ваня беше особено очарован от шоколадите в пакета. 

"В пакета има много бонбони и всякакви вкусни неща. Искам да пожелая на всички българи щастие", каза Ваня. 

От центъра апелират за дарения от храна и продукти от първа необходимост. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК