На Велики четвъртък: Български и украински деца боядисват заедно яйца за Великден

В СУ "Свети Климент Охридски" се събираха дарения за бежанците и детски играчки

21.04.2022 | 18:09 Редактор: Жаклина Иванова

Български и украински деца и техните семейства боядисваха заедно яйца в Софийския университет "Свети Климент Охридски" на Велики четвъртък. В Ректората се събираха и дарения за бежанците, както и детски играчки и продукти за традиционния в Украйна козунак "пасочка".

Наталия пристига в България на 10 март от Запорожие заедно с двете си деца.

"Там са и родителите  ми, и братята ми...почти всички. Ситуацията е много зле, защото окупаторите са около Запорожие, постоянно звучат сирени, постоянно се гърми. Трудно е", сподели тя.

С надеждата да забравят поне за малко ужаса на войната, Наталия води в Софийския университет децата си, за да боядисват яйца на Велики четвъртък.

"Трябва да имат някакво общуване с другите украински деца, понеже много тъгуват, от това, което става. Исках да им организирам някакъв празник", добави Наталия.

Лариса също е тук със своята дъщеря Алиса. Пристигат от Киев на 7 март. Отсядат при свои приятели в България.

"Много благодаря за всичко. Прекрасно е, че тази инициатива я има", каза Лариса.

В Софийския университет дарители донесоха и различни продукти за украинските бежанци.

"Събираме на място продукти за това, което се наричат козунака - пасок. Имаме и рецепта, ако някой иска да си я вземе. Събираме продукти за Великден, играчки за децата", обясни преподавателят в катедра "Културология" в Софийския университет Велислава Петрова.

Организаторите призовават всеки, който иска да помогне, да го направи в Централните хали в София, където се намира и Сдружението "Мати Украйна".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК