Столичани изпълниха храмовете, християните съпреживяват мъките на Христос

На Разпети петък постът е най-строг

22.04.2022 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

На Разпети петък християнският свят скърби и съпреживява мъките на Божия син, който с кръстната си смърт изкупува греховете на човечеството и принася сам себе си смирено в жертва. 

Вярващи от сутринта изпълват храмовете, където се извършва символно неговото опело. 

"Ден, в който да си спомним какво преживя нашият спасител. Да си спомним унижението, болката, мъката от хората, които той самият сътвори. И въпреки това ние не го познахме. Унижихме го, убихме го и проявихме отново онази жестокост, която човечеството проявява и до днес", сподели отец Василий Сарян от храма "Преображение Господне" в столицата.

На този Великден вярващите отправиха своите молитви за мир за Украйна - жестокостта, която виждаме, да спре. Според Светото писание, за да свали тялото на Господ от кръста, тайният му ученик Никодим измолва от Пилат Понтийски Божието тяло, обвиват го в плащаница и заедно с мироносците и Божията майка го полагат в гроба. 

Затова днес вярващите минават под плащаницата. Тя символизира човешкото смирение и признателност към Божията саможертва. 

Отец Василий призовава да запазим частица от днешното смирение за всеки един ден от годината. На Разпети петък постът е най-строг. На днешния ден най-силно вярващите пият само вода. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК