България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ритуална храна, обичаи и християнски ценности - символиката на Великден

"Разпети петък е най-тъжният ден за християните - за тези, които са една общност от вярващи", посочи доц. Меглена Златкова

22.04.2022 | 08:16 Редактор: Жаклина Иванова

Възкресение Христово се счита за най-големия и най-светъл празник за православните християни. По традиция Великден се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

"Днес е най-тъжният ден за християните - за тези, които са една общност от вярващи, защото Иисус Христос умира като човек, за да се роди като Бог. Самата му същност е божествена. Това е и жертвата, която трябва да изкупи първородния грях на хората още от времето на Адам и Ева", обясни доц. Меглена Златкова от катедра "Етнология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в ефира на "България сутрин".

Тя сподели, че това е един от най-важните дни в цялостния годишен цикъл на общността на християните, които са съпричастни с библейската история.

"Когато говорим за празници, трябва да имаме предвид, че хората от по-традиционните общества нищо не правят случайно. Всяко действие, всеки предмет, орнамент на ритуалната храна препраща към ценности. За да покажат съпричастност към тази история, християните правят символни жестове, които препращат към нещо много по-значимо", каза доц. Златкова.

И добави пред Bulgaria ON AIR, че православната църква е развила сложен комплекс от ритуали през годините, които преповтарят всички елементи от евангелието и живота на Иисус Христос на земята.

За елементите, които са на великденската трапеза, доц. Златкова разказа, че споделяйки празничната храна, споделяме нашата общност.

"Яйцето е елемент от празничната трапеза. Никой не може да каже защо се е появило като такъв елемент. Яйцето е символ на новия живот. Във всички човешки култури яйцето има своето значение. Червеният цвят е кръвта - в смисъл на жертвата, но и на здравето и живота. Смъртта на възрастните поколения е свързана с живота на следващите. Яйцето символизира този цикъл и кръговрат на живота, който кара хората да се движат напред. Върху червеното яйце се поставят символи, могат да се пишат имена", разказа още тя.

Относно козунака, доц. Златкова обясни, че идва от Запада, а у нас - от градската култура. По думите ѝ яйцето и козунакът са храни, които са за споделяне - винаги ги носим, когато отиваме на гости.

"Иисус Христос е наричан жертвен агнец именно в смисъла на жертвата, която той прави за човечеството. Агнешкото месо не означава само храна, а напротив - съпричастност и съпреживяване на жертвата, която Иисус Христос прави за хората", добави тя.

Доц. Златкова е убедена - важният елемент на празника е в споделянето, съпреживяването на жертвата - това е пример, който всеки християнин трябва да следва.

За символиката на огъня, който носим от църквата до дома, тя отбеляза, че той е истината, светлината и божественото.

"Отново имаме този момент на съпреживяването на Възкресението. Божественият огън е част от сакралния момент. Символиката е да се освети не само пътят, но и домът. С новия огън да започне новият живот на земята", завърши доц. Златкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Очаквате ли нов скок в цените на стоките и услугите?

Да, ще продължат да поскъпват - без значение е с основание или не
84%
Не, ще се стабилизират, но и в момента всичко е много скъпо.
7%
Стига с тези цени, българинът знае само да се оплаква! Намерете начин да изкарвате повече пари
7%
Имам достатъчно стабилен доход, за да не ме вълнуват цените.
2%
Общо 245 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК