Все още спазваме традициите на Великден, в Първомайци показаха как се прави

Първото яйце се боядисва в червен цвят

21.04.2022 | 14:08 Редактор: Искра Ангелова

На Велики четвъртък православните християни боядисват великденските яйца. Традицията повелява това да започне още при изгрев слънце.

Според традицията първото яйце се боядисва в червен цвят. То се поставя до иконата в дома и трябва да престои до следващия Великден.

"Най-възрастната жена боядисва първото червено яйце и на Великден натрива челото и бузките на децата за здраве, за късмет. После оставя яйцето в раклата, където е прикята на момата", каза читалищният деятел Веселина Кожухарова.

Когато новото червено яйце е готово, старото се заравя в градината.

"Старото яйце се счупва и по-него се гадае за благополучието на дома. Яйцето, което се счупи, се заравя в градината под плодно дръвче", допълни Кожухарова.

В Първомайци все още съхраняват старите обичаи и червят великденските яйца с багрила от природата.

"Преди много години не е имало химически бои и всяка стопанка е боядисвала яйцата с природни багрила. Една част от тях са направени с лучена шума. Виолетово с теменужка, със зелена коприва или спанак, ситно нарязани, но трябва голямо количество, за да се получи наситено багрило", сподели секретарят на Народно читалище "Иван Вазов" Теодора Миновска.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. В село Първомайци квасената пита се изпича с нечетен брой червени яйца.

"Този хляб не е постен, той трябва да се измеси с някакъв вид мазнина, може и мас, това бележи края на постния период. И обикновено самият хляб се сплита на питка, но може да е пита, на която да се сложи кръст, но се слагат нечетен брой яйца", допълни Миновска.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК