fallback

Остри реплики между Радев и Пендаровски: Ще запазят ли добрия тон София и Скопие?

Държавният ни глава посочи, че е крайно време антибългарската идеология в РСМ да спре

21.04.2022 | 18:55 Автор: Жаклина Иванова

Продължава напрежението между София и Скопие заради откриването на културен център на името на революционера Иван Михайлов в Битоля. Остри реплики си размениха президентите Стево Пендаровски и Румен Радев.

Държавният ни глава се изказа остро по адрес на властите в Северна Македония. Той заяви, че е крайно време антибългарската идеология в РСМ, която съзнателно влошава отношенията между двете страни, да спре.

Повод за това изказване стана откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов и последвалите остри коментари от властите в Скопие.

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм", каза Радев.

В отговор македонският президент Стево Пендаровки заяви, че има исторически факти как Иван Михайлов е работил за режима на Хитлер.

"Ако ние с България се концентрираме върху това дали в 11-и век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, няма да можем да постигнем съгласие. И аз, и колегата Радев, не сме избирани, за да решаваме кой с каква националност е бил по време на Самуиловото царство", изтъкна той.

Като пълна провокация пък определи премиерът на страната Димитър Ковачевски откриването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля".

"Тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и европейския път на държавата. Това събитие представлява провокация, която не води до подобряване на отношенията и до финализирането на успешен диалог, а той би означавал бързо начало на преговорите на РСМ с ЕС", подчерта министър-председателят на РСМ.

С позиция излезе и българското МВнР. В нея се казва, че за пореден път ставаме свидетели на език на омразата в Северна Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback