Остри реплики между Радев и Пендаровски: Ще запазят ли добрия тон София и Скопие?

Държавният ни глава посочи, че е крайно време антибългарската идеология в РСМ да спре

21.04.2022 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Продължава напрежението между София и Скопие заради откриването на културен център на името на революционера Иван Михайлов в Битоля. Остри реплики си размениха президентите Стево Пендаровски и Румен Радев.

Държавният ни глава се изказа остро по адрес на властите в Северна Македония. Той заяви, че е крайно време антибългарската идеология в РСМ, която съзнателно влошава отношенията между двете страни, да спре.

Повод за това изказване стана откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов и последвалите остри коментари от властите в Скопие.

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм", каза Радев.

В отговор македонският президент Стево Пендаровки заяви, че има исторически факти как Иван Михайлов е работил за режима на Хитлер.

"Ако ние с България се концентрираме върху това дали в 11-и век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, няма да можем да постигнем съгласие. И аз, и колегата Радев, не сме избирани, за да решаваме кой с каква националност е бил по време на Самуиловото царство", изтъкна той.

Като пълна провокация пък определи премиерът на страната Димитър Ковачевски откриването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля".

"Тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и европейския път на държавата. Това събитие представлява провокация, която не води до подобряване на отношенията и до финализирането на успешен диалог, а той би означавал бързо начало на преговорите на РСМ с ЕС", подчерта министър-председателят на РСМ.

С позиция излезе и българското МВнР. В нея се казва, че за пореден път ставаме свидетели на език на омразата в Северна Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Petar
преди 2 години
Няма как сръбските мекерета Пендаровски ,Ковачевски и Мицковски да говорят истината за ИВАН МИХАЙЛОВ та нали той издаде заповедта на ВЛАДО ЧЕРНОЗЕМСКИ да раздаде правосъдие за Ал. Караджорджевич Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Г-Н ПРЕЗИДЕНТ БЪЛГАР
преди 2 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИСКА ДА ДАДЕТЕ ИЗВЕСТНОСТ НА ВСИЧКИ ФАКТИ ЗА ЕТНО-КУЛТУРНИЯ И ФИЗИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД НА ТИТОВИЯ ФАШИЗЪМ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И СЕГА В РСМ. СЪБРАНИ И ДОКУМЕНТИРАНИ СА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ФАКТИ, СНИМКИ И ФИЛМОВИ. НЕКА ТЕ СЕ РАЗДАДАТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЕС И ООН. АКО СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИТЕ ОБЯВЯТ, ЧЕ ТОВА ЕБИЛ АКТ НА СРЪБСКИЯ КОНТРОЛ НАД ТЯХ, ИМА НЯКАКВО ОПРАВДАНИЕ, НО АКО НЯМАТАКИВА ФАКТИ, ТЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ ПУБЛИЧНО ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ИЗБИТИ. Сигнализирай за неуместен коментар