Активен спортист и на 90: Баба Розка продължава да печели медали

Влогърът Станислав Цанов разказва, че тя не се справя с малката си пенсия

21.04.2022 | 19:29 Редактор: Теодора Патронова

На 90 години и със стотици медали по лека атлетика за България, Розка Станчева продължава активно да спортува и да се готви за следващото си състезание. 

"Имам над 100 златни медала за България", разказа тя.

Розка Станчева – на 90 години. Атлет, спечелил слава за страната ни. На Световните игри за ветерани в Сидни през 2009-та година, когато е на 77, печели злато в скока на дължина. През 2018-та, на 85, отново взима злато на Световното първенство в Малага. Влогърът Станислав Цанов пръв разказа историята на баба Розка, за която малцина са чували. 

"Баба Розка е мой тренировъчен треньор в НСА на стадионите, така се запознахме. Тя винаги е тук и не просто на разходка. Тази жена тренира. В България има 90-годишен атлет, който продължава да се готви за състезания", разказа той.

Цанов разказва, че Розка не се справя с малката си пенсия и е виждал как ѝ се налага да събира остатъци от храната на студентите в НСА. 

"Няма държава, която да застане зад тази жена и зад такива като нея. Тя не е единствена, абсолютно никаква добавка към пенсията, нито за 40-годишния ѝ стаж, нито за десетките медали", подчерта той.

Влогърът организира изненада за възрастната жена като събра хора, които ѝ се възхищават. Те я зарадваха с дарение и различни подаръци, включително портрет на Васил Левски, нарисуван от анонимен художник и мобилен телефон, какъвто никога не е имала.

"Много се зарадвах. Просто не мога да повярвам колко хора са одобрили и харесали моето отношение към спорта. Аз се оправям самичка. Аз съм много практичен човек и се оправям, никога не съм искала от някого", коментира баба Розка.

Цанов споделя, че помощта не е кампанийна и когато лампите угаснат тя няма да изчезне.

"Един човек ще се грижи за храната ѝ, един ще се грижи за сметките ѝ", поясни влогърът.

А Розка продължава с тренировките, защото се надява да участва и на следващата олимпиада за ветерани. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК