Парите за пътища се връщат за гласуване още тази седмица

Министър Караджов: Не дай боже започне сега нова процедура за шеф на БНБ

19.04.2022 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

Консенсус в коалицията по казуса с парите за пътища. Редактираното решение се връща за гласуване от депутатите преди Великден. 

Депутатите в регионална комисия приеха решението на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" на пътностроителната фирми да бъдат изплатени 50% от всички дейности за ремонт и поддръжка на пътища и 100% от парите по договорите за мантинели, знаци и маркировка. 

"Решението е наистина една добра новина за всички български граждани, защото ако мине в този си вид, АПИ веднага ще може да започне да подписва допълнителните споразумения и да увеличи обхвата си до първоначалния размер на договорите, което означава, че ремонтите ще започнат веднага след празниците", заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. 

Останалите 50% ще се разплатят след проверка от Комисията по регионална политика в парламента, както и от междуведомствена група между Министерството на финансите (МФ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Общо 9 корекции бяха направени в решението по време на дебатите, което предизвика и напрежение.   

"Най-голямата редакционна поправка е замяната на КОНПИ с регионалната комисия", обясни депутатът от ДБ Зарко Маринов.

"Учудвам се защо е отпаднала, тъй като вече имаме сигнали по тези договори и още преди две седмици сме изискали документацията по тези договори от МРРБ", коментира Константин Бачийски от "Продължаваме промяната". 

"Тези редакционни поправки да се правят в движение, не беше особено коректно", отсече депутатът от ДПС Халил Летифов. 

"Това ли е практиката на управляващата коалиция в последния момент да ни сюрпризира, и то по начин, че не можем да ги сравним с другите проекти на решение", пита риторично острието на "Възраждане" Елена Гунчева.
 
"Ако трябва да възлагаме плащанията, които тепърва ще се възлагат от министъра, АПИ – то тогава нямаме нужда от министър, извинявайте господин Караджов", каза Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

В крайна сметка депутатите гласуваха решението. От ДПС се въздържаха, а ГЕРБ и "Възраждане" гласуваха против. 

"Ако не дай боже започне сега нова процедура за шеф на БНБ и ние да изпаднем отново от класацията, радвам се, че нещата завършват добре, и с оптимизъм гледам на заседанието в четвъртък", каза министър Караджов след гласуването. 

Въпреки приетото решение пътностроителни компании обявиха, че излизат на протест утре.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК