Йорданов: Перверзно е - пътностроителните фирми са заложник на избора на шеф на БНБ

Не бива да объркваме, заради наранено его, цялото устройство на държавата, призова Лена Бориславова

17.04.2022 | 14:14 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков е водил различна от официалната външна политика по отношение на Северна Македония, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Това е един от "горещите картофи" в управляващата коалиция, не по-малко пареща и от въпроса с парите за пътните строители.

Въпреки намеренията на властта да плати парите на строителните фирми, средствата все още са блокирани. Така министър Гроздан Караджов от квотата на ИТН няма полезен ход. Според Тошко Йорадонов, пътностроителните фирми са станали заложници на избора на управител на БНБ. 

"Те заложиха БНБ като изискване, ако не стане в БНБ каквото искаме, ще блокираме другото. Нали разбирате колко е неморално, перверзно и невъзпитано това. Защото това, че си трошим колите, едно наръка, но има участъци, в които могат да умрат хора", коментира Тошко Йорданов.

Така предложението парите да бъдат отпушени с решението на парламента не беше одобрено от депутатите. В петък от ИТН настояха решението да вземе Министерският съвет, а през народните представители да минават големите плащания на всички министерства, а не под лупа да се гледа само МРРБ. 

"Искаме борците за нулева толерантност в коалицията да ги видя как ще гласуват за това", заяви Йорданов.

"Не бива да объркваме, заради наранено его, цялото устройство на държавата. Когато става въпрос за правомерни плащания на пенсии, на осигурителни вноски, Здравната каса да плаща на болниците, има си механизми в държавата", каза от своя страна говорителят на правителството Лена Бориславова.

Тошко Йорданов ѝ отговори: "Аз нямам проблем, егото си ми е добре. Лена Бориславова говори неистини, защото искането беше първото решение, до което стигнахме вътрекоалиционно, заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Смятам, че ако не беше от ИТН, щяха да се заядат с друго министерство на ИТН".

"Да, щеше да ни е много лесно и да не се срещаме всяка седмица с протестиращи, ако с лека ръка кажем - вземете ги тези пари, нищо че няма положен асфалт, нищо че дупката не е запълнена както трябва", обясни Бориславова.

Въпреки противоречията в коалицията, от Министерския съвет са категорични, че ще се намери работещо решение. 

И ако ИТН са готови да преглътнат темите БНБ и парите за фирмите, червената линия е Северна Македония. В петък външният министър Теодора Генчовска заяви, че България води 2 външни политики - официалната и тази на Кирил Петков. Вчера в Битоля, Генчовска уточни, че проблем имало само със съветниците на премиера, но днес Тошко Йорданов уточни, че външният министър и премиерът са на различни мнения. 

"Проблемът не е със съветниците. Съветникът на премиера извън правомощията си прави намеци, обещания. Премиерът Кирил Петков е водил разговори в същата линия и има следи за това. Истината е, че са се водили две паралелни външни политики", убеден е Тошко Йорданов. 

От БСП също продължават да отстояват твърдата си позиция за Северна Македония и според лидера на партията няма да отстъпят от нея.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК