Радев: Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика за РСМ

"България може да се поучи от опита на Португалия за постигане на автономност в енергетика", заяви той

13.04.2022 | 19:55 Редактор: Ваня Кузманова
Радев: Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика за РСМ

"Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика по отношение на РСМ", каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Португалия.

Помолен за коментар за европейската перспектива на Република Северна Македония Румен Радев подчерта, че е изключително важно България да се придържа към Националната рамкова позиция, Декларацията на парламента и постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност. 

"Това е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на РСМ", заяви държавният глава.

"Португалия е един от лидерите в Европа по отношение на иновативните решения, които дават автономност в енергетиката и изграждането на зелена икономика и България може да се поучи от този опит", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Португалия. 

Във фокуса на срещата между президента Румен Радев и премиера Антонио Коща беше опитът на Португалия в прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната бе една от първите в ЕС, получили финансиране. 

"Португалия вече е напреднала много в най-трудната част – изпълнението на плана и провеждането на реформите, което на нас ни предстои", посочи държавният глава. 

"Доверието в двустранния диалог и споделените позиции по редица теми от дневния ред на ЕС са отлична основа за последващо задълбочаване на партньорството между България и Португалия на всички институционални нива", е общата позиция на президента Румен Радев и председателя на Асамблеята на Португалия Аугущо Сантош. 

"Ще отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българските избиратели порочен управленски модел", каза президентът Румен Радев по повод критиките към България в публикувания от Държавния департамент на САЩ доклад за човешките права у нас през миналата година. 

По думите на държавния глава справянето с порочния управленски модел няма да стане бързо и изисква непрекъснати ежедневни усилия. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК