Безпрецедентен скандал: Иск за 100 хил. лв. заради името на филма "Спекуланти"

Кузман Илиев не е съгласен филмът да излиза с това име и тези финални надписи

11.04.2022 | 19:47 Редактор: Ваня Кузманова

Часове преди премиерата - безпрецедентен скандал за името на филма "Спекуланти", който тръгва по кината като "Борсови играчи". Продуцентите се съдят взаимно, след като се разбра, че Кузман Илиев, ко-продуцент и сценарист на филма, е запазил марката "Спекуланти" и не е съгласен филмът да излиза с това име и с тези финални надписи.

Филмът печели субсидия от Националния филмов център през 2018 година. Работното му заглавие е "Животински бесове". В началото сценаристите са двама - Кузман Илиев и Александър Чобанов, впоследствие към сценарния екип се присъединява Илиян Скарлатов. Днес именно този факт провокира иска за авторски права от страна на Илиев. 

"За да имаме култура в България, за да имаме нещо, което вдига духа на народа. Мисля, че авторското право неслучайно съществува, мисля, че няма никой над закона и над правото. Искам да бъда максимално коректен и точен, като писмата, които съм изпращал, след това към кината и моите искания, за да не се излъчи филмът. Ще се боря, колкото мога, публични средства да не изтичат за некачествени проекти, защото в крайна сметка големият продуцент е българският данъкоплатец", заяви сценаристът на филма Кузман Илиев. 

В официална позиция до Bulgaria ON AIR от продуцентската къща "Kорунд" заявиха: "Седмица преди премиерата на филма никой не е подозирал, че Кузман Илиев е неудовлетворен от работата по проекта или има забележки, или претенции във връзка с реализирането със сценария".

Илиян Скарлатов се присъединява към филмовата продукция "Спекуланти" през 2020 година като сценарист. Споделя, че през последните две години в екипа не е имало напрежение. 

"Проектът има трима сценаристи. Той е бил на всички монтажни гледания, първата прожекция, която беше частна с нас. Той е бил в целия процес и не е изказал несъгласие, или недоволство към продукцията", посочи сценаристът Илиян Скарлатов.

По българския закон носителите на авторските права върху филма са сценаристите, режисьорите и операторите. Адвокат Емилиян Арнаудов споделя, че с развитието на технологиите е много по-лесно да се установи дали има нарушение на правата.

"Изследват се писмени следи, сценарият дали е изпратен на определена дата и от кой човек. Това може да се изследва с експертиза на коя дата точно от кой имейл адрес е изпратен. Законът предвижда предположение, че лицата, които са написани във финалните надписи, като сценарист, режисьор и оператор, са такива, което може да бъде оспорвано по съдебен ред и няма нищо общо с регистрацията на марка", заяви адвокатът Емилиян Арнаудов. 

Искът на Кузман Илиев към доскорошните му партньори е за 100 хил. лв. Финансовият трилър е българският аналог на холивудския хит "Вълкът от Уолстрийт".

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК