Бягаха от войната, сега бягат от лошите ни условия: Проверки след оплаквания от украинци

По думите на бежанците в къщата е било студено, а според собственика - семействата са искали по-луксозно място

09.04.2022 | 13:53 Редактор: Теодора Патронова

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

6
1 rate up comment rate down comment 1
Читател
преди 1 година
Байданците в Украйна си монтирали един "президент",той отдаде територията си за база на НАТО,стовариха се хиляди тонове оръжие,ракети насочени срещу Русия,трябва ли Путин да чака кога тези ракети ще кацнат в Москва.Съсела трябва да опъне бялото знаме пред руските войници,за да се спре веднаж за винаги това чудо,войната в Украйна,комшийка на РФ.Българите от т. нар. трета възраст едва свързват двата края,сега трябва да храним едни капризни,непризнателни индивиди,които са хукнали по света. Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Това е къща за гости? Не мога да повярвам... освен ако гостите не са лилипути... Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 2
Наблюдател
преди 1 година
Не си правете изводи от изолирани случаи. Цел на журналистиката е да отразява крайностите, а не нормалността. Моите лични впечатления са съвсем други и освен това откакто стана ясно, че намя да се приберат до седмица по дмовете си, вече всичките търсят работа. Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Никога не съм харесвал нито руснаците, нито украинците. И двата народа се държат супер нагло с нас. Сякаш сме им длъжни за нещо. За тях сме под нивото им. Та да се трепят, не ми дреме. Сигнализирай за неуместен коментар
2
32 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 1 година
Храни куче, да те лае! Тези неблагодарници на курорт ли са дошли или както твърдят "за да избягат от войната"? Мен много ме е страх, че украинците в последните 30 години са възпитавани в нацизъм и е въпрос на време да започнат да ни тормозят. Колко процента от украинците са запитали къде е бюрото по труда - работа в селското стопанство сега има много. Нашето гостоприемство ще ни изиграе много лоша шега. Сигнализирай за неуместен коментар
1
27 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
А защо не са в бежански лагери от затворен тип като другите бежанци,тези не са в еврогейщината и не трябва да се разхождат свободно. Сигнализирай за неуместен коментар