ЕП отпуска спешно 3,4 млрд. евро за нуждите на украинските бежанци

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране от 11% на 15% за всички държави от ЕС

07.04.2022 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова
ЕП отпуска спешно 3,4 млрд. евро за нуждите на украинските бежанци

След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

С 549 гласа "за", 1 глас "против" и 8 гласа "въздържал се", Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете "REACT-EU" и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по "REACT-EU" от 11% на 15% за всички държави от ЕС. Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1% от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45% (вместо 11%) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК