12 млрд. лв. потичат към България от ЕС, с тях Петков ще финансира промяната

Фон дер Лайен хвали страната ни: Това е изключителен План

07.04.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Окончателно и официално: страната ни ще получи 12 милиарда лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите пари пристигат в края на лятото, стана ясно от съвместна пресконференция на премиера Кирил Петков и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София. 

Планът бе връщан за корекции няколко пъти. В него са заложени 47 инвестиции и приблизително толкова реформи, които трябва да осъществим, за да получим парите от Европа.

Председателят на ЕК обяви, че с приемането на Плана се дава възможност за развитие на българската икономика, но и за реформи в няколко области: зеления преход, дигитализацията и върховенството на закона. 

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България", заяви премиерът Кирил Петков. 

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на българския план, това е изключителен План. Почти 60% от него подкрепя зеления преход", подчерта Фон дер Лайен. 

Според Урсула фон дер Лайен, чрез Плана България е направила сериозна заявка за промяна и сме в началото на дълъг път.

"Насочвате внимание към две основни теми – реформата в Антикуропционната комисия – това е първият важен стълб, а вторият е отчетността на главния прокурор. Това са две важни стъпки като част от механизма за проверка и сътрудничество. Така ще постигнете целите си", каза тя.

"Тези реформи са нужни и без този План. А този план ни дава допълнителния стимул това да се направи, особено за възможността никой да не е над закона и да има контрол върху главния прокурор, а не само Господ да е върху неговите действия", коментира Петков.

Реално, първите пари от Европа може да стигнат до България към края на лятото. Планът ще бъде окончателно приет след 4 седмици, когато трябва да излезе и окончателната оценка от Съвета на Европейския съюз.

Докато в Министерския съвет течеше съвместната пресконференция на Фон дер Лайен и Петков, пред сградата от ГЕРБ поискаха оставката на премиера. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК