Фон дер Лайен даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост

"Планът е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България", посочи премиерът Кирил Петков

07.04.2022 | 10:35 Редактор: Жаклина Иванова

Днес Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това е изключителен план, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет с премиера Кирил Петков.

"Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България", посочи министър-председателят.

"Почти 60% от Плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност", изтъкна Урсула фон дер Лайен

По думите ѝ българският План отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза председателят на ЕК и подчерта широките антикорупционни мерки.

"Очаква ни много работа и ЕК винаги ще ви подкрепя", посочи Урсула фон дер Лайен, като определи българският план като един от най-амбициозните, одобряван от ЕК що се отнася до зеления пакт.

Тя изказа благодарността си към правителството и българския народ за оказаната подкрепа към бягащите от войната украинци, предаде БГНЕС.

"Важно е да мобилизираме всички усилия, за да помогнем на бежанците и всички, които са разселени", заяви още председателят на ЕК.

"Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо", обяви Урсула фон дер Лайен, след което връчи официално оценката на ЕК за Плана за възстановяване и устойчивост на премиера Кирил Петков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК