Агресия в София: Украинско семейство намери бележка със заплахи върху автомобила си

Със случая са запознати полицията и посолството на Украйна

06.04.2022 | 19:22 Редактор: Ваня Кузманова

Агресия срещу украинци в София. Бежанка от Киев откри върху автомобила си бележка с обиди и боклуци. Със случая са запознати полицията и посолството на Украйна у нас.

На 28 март Анастасия пристига с двете си деца и приятелско семейство в София. Три дни по-късно оставя колата си на подземен общински паркинг в Борисовата градина. 

"Когато на следващата сутрин отидохме да я вземем, видяхме, че чистачките са вдигнати, а на предното стъкло има бележка с обиди към нас. Обърнахме се към охраната, служителят каза, че не знае нищо, защото в паркинга няма видеокамери", каза украинката Анастасия.  

Набезите върху автомобила ѝ обаче не свършват до тук. 

На следващия ден видяхме, че някой е изсипал кофа с боклук върху колата и цялата е омазана. Решихме да подадем жалба в полицията. След като от полицията ни казаха, че не могат да помогнат, отидохме в украинското посолство и разказахме всичко на посланика. От него разбрахме, че подобни прояви не са изолиран случай. Единственото ми обяснение за случилото се е украинският номер на автомобила", каза тя.  

30-годишната жена е родена в Харков. От 5 години живее със семейството си в Киев. Пристига в България с двете си деца, но съпругът ѝ остава в Украйна. 

В Киев живеем в къща, решихме да бягаме след първия обстрел на нашия жилищен район, който продължи 40 минути. Установихме се във Вилнюс за две седмици, после тръгнахме към Румъния. Мислехме, че може да останем в Унгария или в Сърбия, но по пътя видяхме много проруски призиви и си дадохме сметка, че оставането там не е добра идея", разказа Анастасия.  

Много техни приятели и познати от Буча са загинали. А тази сутрин към София са потеглили майка ѝ и баща ѝ, заедно с трите им кучета. 

"На този етап ще остана в София, надявам се един ден да се върнем в Киев, но не знам кога ще стане това", каза украинката. 

За Bulgaria ON AIR от центъра за градска мобилност обясниха, че видеонаблюдение има на входа и на изхода на паркинга, но на този етап няма да се поставят допълнителни камери, тъй като подобни инциденти в буферните паркинги не е имало. 

А Анастасия среща и сърдечност от страна на българите и е благодарна за всеки жест на солидарност.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

6
5 rate up comment rate down comment 14
МалоумниИзроди
преди 5 месеца
За всички, които завиждат на украинците, моля ви, направете услуга на България и идете да се биете на страната на братушките от РуSSия. И си вземете малките дъщери с вас да ги покажете на новите си братя по оръжие, да видят и да се научат и те какво е дедовщина. Само услуга на България ще направите, обещавам. Сигнализирай за неуместен коментар
5
8 rate up comment rate down comment 10
читател
преди 5 месеца
всички българи, които завиждат за 40-те лева, кото държавата дава на хотелиерите за подслон и храна на украинските граждани, трябва да знаят, че тези хора са със по-висок стандарт на живот, съпоставимо към българите. за това, че българите сме бедни е виновна българската неуправия, държавата и крадливите и зависими управници. Сигнализирай за неуместен коментар
4
18 rate up comment rate down comment 7
Ние
преди 5 месеца
Ами да ще получават бележки. Хората са потресен от привилегиите които се дават на украинци бежанци. Има бежански лагер и толкоз, така както е за всички. Стига сте ги рантути ли и сте им се кланяли на фона на бедните българи . Пенсионер да живее с 10 лева на ден като от тях трябва да плаща и разходи и храна, а тия ги рантути с по 40 лева на ден. Безумие. Стига сте унижава ли собствения народ. Бог ще Ви накаже. Сигнализирай за неуместен коментар
3
22 rate up comment rate down comment 5
Коти
преди 5 месеца
Интересно, що не дадоха снимка на колата?! Да не е пак някой джип за 300 хил. евро. Сигнализирай за неуместен коментар
2
31 rate up comment rate down comment 18
анонимен
преди 5 месеца
Моите поздрави на хората, които са постъпили адекватно с украинските нацисти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
31 rate up comment rate down comment 13
анонимен
преди 5 месеца
Ми че аз в Пловдив заличих почти цялата укропска пропаганда която съм видял !Ама я нагледци и със цялата си наглост един украинец ми се страскаше какво съм бил правил!Украйна е агресор и нацистка дупка !който иска да ме гледа ,писна ми от пропаганда !https://***.youtube.com/watch?v=OCQRbBwQWYo Сигнализирай за неуместен коментар