Какво промени кабинетът във финалната версия на Плана за възстановяване?

Очаква се Урсула фон дер Лайен да го предаде одобрен на управляващите

06.04.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Финалната версия на българския План за възстановяване и устойчивост е окончателно готова. В него е предвиден механизъм за контрол над главния прокурор и реформа на Антикорупционната комисия, съобщи премиерът Кирил Петков. 

Той представи пред министрите акцентите от документа, който утре председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да предаде одобрен на управляващите.

Основните промени в Плана за възстановяване са в областта на енергетиката. Изключени са проекти за изграждане на газови централи и тръбопроводи. Въглищните централи в Маришкия басейн няма да бъдат затваряни в следващите години. 

"Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ, геотермални, използвайки природното богатство на България - този път и за създаване на електричество", посочи Кирил Петков.

В областта на върховенството на закона актуализираният План предвижда засилване на контрола над главния прокурор. 

"Това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси. Едновременно с това правим реформа в Антикорупционната комисия и големи реформи в процеса как се извършват обществените поръчки", каза още Петков.

В транспортния сектор е даден приоритет на железопътния транспорт чрез нови проекти за дигитализация и рехабилитация на жп линии. Актуализираната версия на Плана предвижда и повече пари за бизнеса с фокус върху инвестициите и стартиращите компании.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК