Списъкът на МВР съдържа знакови случаи от последните години, има любопитни имена

Нов рунд между Министерството на вътрешните работи и прокуратурата

04.04.2022 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Нов рунд между МВР и прокуратурата. Вътрешното ведомство оповести списък със 116 случая за приключени преписки и проверки, на които държавното обвинение не дава ход. От прокуратурата отговориха, че това е поредната атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт.

Случаите засягат публични лица, заемащи длъжности в държавни и общински администрации, и съдържат данни за различни престъпления, сред които корупция и злоупотреби. Още миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че тези случаи са предадени на прокуратурата.

"Които случаи са приключени от службите на МВР, са изпратени са в прокуратурата. Ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо по тях или се ослушват дали няма да навредят на някой от близките на Гешев, или бившите управляващи, и затова държат тези преписки и дела "на трупчета", заяви преди дни Рашков.

От прокуратурата отговориха, че няма да коментират изброените случаи, в по-голяма част, от които текат действия по разследването и експертизи. И се оплакаха от "поредната едностранна атака на изпълнителната срещу съдебната власт".

Списъкът на МВР съдържа 116 знакови случая от последните години. Там е и сигналът на бизнесмена Светослав Илчовски за оказван натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. Тогава той заяви, че е плащал такса спокойствие в големи размери.

"По този начин Рашков създава много проблеми на неговото ведомство. То се е превърнало в негова лична машина, в инструмент за задоволяване на собствени комплекси и за изпълняване на външни поръчки", заяви главният редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков.

В списъка на МВР са посочени и четири сигнала срещу главния прокурор, подадени от гражданското движение БОЕЦ. В тях се твърди, че той е участвал в престъпна група, чиято цел била фалитът на КТБ. Гешев беше наблюдаващ прокурор по мегаделото за източването на банката.

За удълбочаването на канала на пристанище Варна, което струва на държавата близо 400 млн. лева, също има преписка в прокуратурата. Твърди се, че от реализирането на проекта директна полза има почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който е собственик на ТЕЦ "Варна". Казусът със строителството на Детската болница също е изпратен в прокуратурата, но чака становище.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Г-н Рашков,не чувствате ли,че сте се превърнали в регистратор на корупционни действия от страна на бившите управляващи,подавайки сигналите си на днешната прокуратура? Няма да ви стигне времето господа. "Часовникът" тик така! Извинете ме,но се сещам за банална приказка: "Кучетата си лаят,кервана си върви!"Новото днес в държавата ни е,че премиер на България е К.Петков,а не Б.Борисов. Другото е по старому,даже още по ефикасно. Сигнализирай за неуместен коментар