МВР оповести 116 досъдебни производства, по които прокуратурата "бездейства"

ПРБ: Поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт

04.04.2022 | 11:38 Редактор: Здравко Черкезов
МВР оповести 116 досъдебни производства, по които прокуратурата

МВР оповести справка, съдържаща данни за приключени в ГДНП и ГДБОП преписки и проверки, които са предадени на прокуратурата по компетентност и към момента няма никаква информация за произнасяне по тях.

Справката засяга 116 случая, сред които такива за публични лица, заемащи ръководни длъжности в държавните и общински администрации, корупция, здравеопазване и др. Тя обхваща периода от 01.01.2021 г. до 25.03.2022 г.

Сред разследванията са случаят с данните и сигнала на Светослав Илчовски, който преди време разказа за натиск върху бизнеса му. За случая с магистрала "Хемус", делото за изнудване на Васил Божков и случая "Осемте джуджета".

От прокуратурата веднага отговориха, че няма да коментират изброените в т.нар. "справка с данни", по голяма част от които текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия.

"Свидетели сме на поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен "диалог", който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава", заявиха от ПРБ. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК