Туристическият бранш настоява за запазване и изменение на мярката 60/40

ОТ КБТБ искат среща с изпълнителната власт

04.04.2022 | 11:50 Редактор: Ваня Кузманова
Туристическият бранш настоява за запазване и изменение на мярката 60/40

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя за запазване и изменение на мярката 60/40 в подкрепа на засегнатите от Ковид кризата предприятия. Това се казва в отворено писмо на браншовата организация до премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев.

"С настоящото отворено писмо бихме желали да изкажем своята позиция и принципно несъгласие с тиражираното през последните седмици в медиите заявки от правителството, че подкрепата, която бизнесът получава по реда на ПМС № 151 / 03.07.2020 г., изменено последно с ПМС № 482 / 30.12.2021 г., ще бъде изменено още веднъж с ново ПМС до 01.07.2022 г., като заявките, които се тиражират са, че правителството е взело решение да не бъде продължавана т. нар. мярка 60/40 след 1 юли. Тези изявления без да се вземат предвид множество фактори и без нужните разговори, включително и с нашия бранш, намираме за неуместни и прибързани", посочват от КБТБ.

"На първо място, Ви молим да имате предвид, че сектори Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска дейност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните мерки, като до последно до отпадане на ограниченията на 01.04.2022 г. нашият бранш беше подложен на изключителен натиск от въведените от държавата мерки, които засегнаха особено тежко нощните клубове. Следва да се има предвид, че имаше период от една година, през който нашият бранш беше изцяло затворен, а след това частично отварян с множество ограничения, включително относно места, капацитет, работно време, изисквания към персонала и към посетителите, като периодично ни бяха налагани и ограничения (затваряния), макар за кратко време, което неименуемо доведе до огромни финансови загуби, а за много наши колеги и до фалит и множество безработни лица", се посочва в текста.

"Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от служителите си и/или да назначим нови такива, тъй като за сектори Ресторантьорство и Хотелиерство това позволява включване в персонала на нови лица за подпомагане", заявяват още от туристическия бранш.

От КБТБ искат среща с изпълнителната власт и настояват мярката 60/40 да остане да действа най-малко до края на летния сезон, а в по-добрия случай до края на текущата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК