Безработица, къщи като призраци: Област Видин е загубила 1/3 от населението си

Големаново е едно от най-тъжните села

02.04.2022 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Само за десет години област Видин е загубила около една трета от населението си. Това показват данните от последното преброяване в страната. Най-засегнати от обезлюдяване са общините в пограничните райони. Лошата инфраструктура, липсата на канализация и голямата безработица са сред причините хората да търсят препитание в големите градове или зад граница.

Далече на Северозапад, близо до границата със Сърбия, се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека.

Отдавна са паднали оградите и мрежите на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи иззад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

"В този квартал тука има пет-шест човека, в тази част тук на селото, а долу има още пет-шест. И така е. Обезлюдено", каза жителка на селото.

"Имало е живот в това село - две училища, църква – 188 г. е направена, 86-та е осветена. 1910 г. – 2089 жители. 1926 година – 2141 човека. Това е апогеят", коментира кметският наместник на селото Гошо Найденов.

Голямо изпитание е колективизацията от 1950 година. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС.

Филмът "Селска панихида" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте тази вечер от 19:00 ч. по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 1
Истина
преди 1 година
За това са виновни българските продажни управници. Те си продадоха душите на запада, който не желае нашето благополучно съществуване,а точно обратното. Сега, когато е вече късно се питат някои какво да правим. Ами какво,? Какво управляващите, за които гласувахме биха направили, за да се върнат тези хора, от които държавата ни има нужда. Сигнализирай за неуместен коментар