Запалилият руско знаме в София: Заставам зад действията си

Плашеха ме с Кадиров, с Бойко Рашков, с Путин и с баба Яга, каза Иван Белишки

28.03.2022 | 17:40 Редактор: Теодора Патронова

Мъжът, който миналата седмица по време на шествие в подкрепа на Украйна изгори руското знаме, заяви пред Bulgaria ON AIR, че не съжалява за постъпката си. Според Иван Белишки това е негова лична позиция, насочена срещу руската агресия в Украйна и избиването на невинни хора. 

Срещаме се с Иван на Орлов мост - мястото, на което миналата седмица той изгори демонстративно руското знаме в знак на протест срещу войната, която Русия води в Украйна.

"Заставам зад тези си действия. Този акт беше насочен само и единствено срещу руската агресия", подчерта той.

Казва, че не се страхува от действията си независимо, че преди година вече е имал сблъсък с полицията. Тогава при спецакция в жилището му са иззети незаконно притежавани оръжия, боеприпаси и старинни монети. Не иска и всяка една негова постъпка да се асоциира с баща му, който е кмет на Панагюрище.

"Плашеха ме с Кадиров, с Бойко Рашков, с Путин и с баба Яга. Моите постъпки не са като син на кмет, а като лично мое дел", изтъкна Иван.

Носи ни каска на негов приятел парамедик, който е попаднал под обстрел в Киев. Иван признава, че не е против обикновения руски гражданин, а срещу агресията. Самият той е бил няколко пъти доброволец в Украйна преди войната към службата за извънредна ситуация. А в първия ден от избухването на войната участва в организирането на координационна група за доставяне на помощ.

"Събрахме хуманитарна помощ, която представляваше дрехи, храна, обувки за населението, както и бронежилетки и тактически ръкави, защитна екипировка за спасителните служби", разказа Иван.

Завръща се от Украйна миналата седмица. В Одеска област са доставили няколко камиона с помощи, а даренията са от частни лица. Иван е категоричен, че пак ще отиде, за да помогне. Готов е отново да протестира.

"Не са хората, които протестират, които горят знамена или извършват някакви действия, които са срещу войната, а тук заплаха за националната сигурност са едни хора, които се продават за купейки и развяват руски знамена в центровете на градовете", изтъкна той.

И призовава управляващите за незабавна помощ за Украйна. 

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК