Хиляди българи, украинци и руснаци протестираха в България срещу войната в Украйна

Детски играчки, обувки и цветя изпълниха площада пред паметника "Альоша" в Бургас с призив войната да спре

26.03.2022 | 18:39 Редактор: Елеонора Танева

Шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в няколко града в страната. Хиляди демонстранти се събраха в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. В знак на солидарност с украинския народ се чуха призиви за прекратяване на военния конфликт. 

Стотици пловдивчани изпълниха Главната улица на града с украински знамена и призиви "Не на войната" и "Стоп, Путин". Заедно с украинци в протеста имаше и десетки българи, които са солидарни с украинския народ и призоваха за спиране на войната. 

Демонстрации имаше и в морската столица. След мирно шествие от сградата на Общината до Операта варненци, гости на града и потърсили убежище в страната ни украинци, отдадоха минута мълчание в памет на жертвите от войната. 

Детски играчки, обувки и цветя изпълниха площада пред паметника "Альоша" в Бургас с призив войната да спре.

"Нашите деца не ходят на училище, защото сме принудени да бягаме. Благодарни сме на България за помощта. Подкрепяте ни, но ние искаме да се приберем вкъщи", заяви украинка в Бургас.

"Това, че сме руснаци не означава, че подкрепяме това, което прави Путин. Това, което се случва в Украйна, трябва да спре. Това е кошмар и катастрофа", заяви руснак, който присъства на протеста в Бургас.

Шествие имаше и във Велико Търново, а в София доброволци събраха дарения за бежанците от Украйна в "Музея за съвременно изкуство". 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК