Посланик Митрофанова обижда България - трябва ли да бъде отзована?

Елена Поптодорова и проф. Захари Захариев анализираха действията на руския посланик

25.03.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Расте напрежението по оста България - Русия. След последната изява на руския посланик у нас се чуха призиви за отзоваването на Елеонора Митрофанова.

В последната си реч тя заговори за ответна реакция на Русия към страната ни, в отговор на "новия дух на двустранните ни отношения. Изявлението на Митрофанова отключи разнопосочни реакции. 

"Няма повод, по който да е говорила публично, и да не е отправила обида или заплаха към България. Очевидно на България не ѝ се дава правото на никаква самостоятелна позиция", коментира бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

"Изявленията на посланик Митрофанова идват като защита на българския народ, и то адресирана към руската общественост, защото има спекулации в самата Русия, че братушките отново ни предадоха", посочи проф. Захари Захариев.

Искрата, която запали последния пожар в отношенията между двете страни е изгонването на 10 руски дипломати от България, за които се смята, че са извършвали шпионаж в полза на Русия. Продължават призивите Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, заради неуважително отношение към страната ни. 

В определени периоди от време, след установяване на такива несъответствия, не мога да си спомня държава от нашия регион и Централна Европа, която да не е изгонила нарастващ брой т.нар. дипломати от руските посолства в столиците на Европа

"Руската страна може да отзове своя посланик, не дай Боже, това нещо да се случи", отбеляза проф. Захариев.

Все още няма категорични сигнали от българските власти дали ще предприемат стъпки по изгонването на руския посланик. Правителството обяви, че се обмислят сериозни мерки в отговор на поведението на посланика на Русия у нас.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 2 години
А къде точно е обидила България, прочетох статията, но не можах да видя цитат с обидните й думи, както се очаква от заглавието .. ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 7
bobo
преди 2 години
absolytno e prava poslani4kata a tazi stara isteri4na babyhkera prodagna da si pie hapovete. Сигнализирай за неуместен коментар