Митрофанова предупреди за енергийна катастрофа при отказ от руски газ и нефт

Посланикът обвини правителството, че иска да сведе до минимум руско-българските отношения, готви ответна реакция

24.03.2022 | 17:06 Редактор: Елеонора Танева
Митрофанова предупреди за енергийна катастрофа при отказ от руски газ и нефт

Европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, щом доброволно се отказват от руските нефт и газ. Обикновеният европеец още дълго ще усеща разрушителните последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати сметките си. Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в редовния си брифинг, публикуван във Facebook.

Тя уточни, че гражданите на страните, чиито лидери разглеждат възможността за отказ от руските енергийни ресурси, трябва да бъдат добре информирани доколко това ще намали качеството им на живот. 

Митрофанова коментира и обтегнатите отношения с българското правителство. 

"С любопитство наблюдаваме зачестилите призиви на българските първи лица напълно да се откажат от руските енергоносители, както и странни обвинения спрямо нас в отприщване на една "газова война". Макар че не разбираме в какво се заключава тя, след като Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според контрактите в пълен обем", коментира руският дипломат.

Тя добави, че броят на руските дипломати, обявени от България за "персона нон грата" неприятно изумява с мащаба си".

"Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме като ясно намерение на официална София да сведе до минимум целия спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответната оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция", предупреди Митрофанова.