Съдът отказа да се произнесе за обиските на Борисов, Горанов и Арнаудова

Съдия Вера Чочкова определи искането като "недопустимо", било в компетенциите на прокуратурата

22.03.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Софийският градски съд отказа да се произнесе по исканията за обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. В решението на съдия Вера Чочкова е записано, че прокурорът е компетентен да вземе решение и в настоящия случай не се изисква становище на съда. Затова не се произнесе по искането и го определи го като "недопустимо". 

Междувременно продължава напрежението между кабинета и прокуратурата след акцията на МВР.

Осем часа преди бившият премиер Бойко Борисов да бъде отведен в полицията, показания пред разследващ полицай е дал настоящият министър-председател Кирил Петков. 

"Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата. Те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея. Нямам съмнение в способността на премиера да даде тази информация", заяви говорителят на правителството Лена Бориславова. 

От документите става ясно, че в качеството си на свидетел премиерът Кирил Петков е дал показания, базирани на разговор с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

"На 16 март 2022 г. имах среща с г-жа Лаура Кьовеши, европейски прокурор, която среща се проведе в моя кабинет, в сградата на Министерския съвет. В хода на срещата разговаряхме с г-жа Кьовеши за казуса свързан с информация, подадена от Васил Божков, във връзка с неговите твърдения, че е изнудван от г-н Владислав Горанов, г-н Бойко Борисов и г-жа Севдалина Арнаудова. Г-н Владислав Горанов е получавал средства в големи размери чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавна комисия по хазарта", пише в показанията на Петков.

Според него имало и ответен отговор. 

"Аз изразих загриженост за адекватната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия в обхвата на тяхната компетенция", уточнил премиерът.

Пред разследващия полицай Петков посочил и нов доклад на Министерството на финансите с данни за занижен контрол при разпределянето на евросредства от периода, когато финансов министър е бил Владислав Горанов. 

"Имам притеснение, че ако засегнатите лица се сдобият с информация за тези нови събития, има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и потенциално оказване на влияние върху свидетели", твърди Петков пред разследващите.

Главният прокурор определи задържането на Бойко Борисов и представители на ГЕРБ като незаконно. В интервю за сайта "Епицентър" Гешев заяви, че Европейската прокуратура не е била уведомена за действията у нас.

"Няма как г-жа Кьовеши да бъде запозната с нещо, което не е от нейна компетентност... Надявам се това да не се отрази лошо на международния имидж на България. Всичко, което е извършено, няма правна стойност. Пускат се едни неистини масово, за да се отклони вниманието от реалната ситуация", коментира Гешев.

Реакция дойде и от опозицията, но в социалните мрежи.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК