Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи политически цели

Ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен кръг от лица, пише в позицията на ПРБ

22.03.2022 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи политически цели

Премахването на специализираното правосъдие не съответства на обществения интерес и на очакванията на гражданите за резултатност по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност. Това становище публикуваха от Прокуратурата на Република България във връзка с предложенията, залегнали в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

В документа от държавното обвинение се посочва, че при закриване на спецпрокуратурата и спецсъда делата срещу организираната престъпност и корупцията ще се води там, където са сферите на влияние на настоящите и бъдещи обвиняеми или подсъдими. А това няма да осигури неутралност на съдиите и съдебните заседатели. 

"Ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен кръг от лица, "застрашени" от специализираното правосъдие. По този начин чрез механизмите на законодателната власт ще бъдат постигнати политически цели и ще се осъществи пряко политическо влияние върху работата на независимата съдебна власт", пише в позицията на прокуратурата.

В нея се уточнява, че закриване на специализираните структури ще накърни сериозно интересите на българската държава, предвид международното признание за ефективността на специализираните съдилища и прокуратури.

Също така се изразяват опасения за последствията върху спецмагистратите - ще се наруши принципът на несменяемостта, който е пряко свързан с принципа на независимостта и с правната сигурност.

От ПРБ призовават за задълбочен анализ, тъй като проведеното обществено обсъждане и съгласуване на законопроекта е било в прекалено кратък срок и в нарушение на Закона за нормативните актове. 

Вчера главният прокурор Иван Гешев покани правосъдния министър Надежда Йорданова и Христо Иванов на открит дебат за съдебната реформа.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК