ДБ подкрепя доставката на оръжие за Украйна, Радев и Петков са против

В парламента виждат рискове за страната

18.03.2022 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на срещата президент и премиер обявиха единодушно, че България няма да влезе във военния конфликт. Други партии от управляващата коалиция обаче изразиха мнение, че България трябва да подкрепи Украйна по всякакъв начин, включително и с изпращане на оръжие.

"Ако дадем оръжие на Украйна - влизаме във война. Който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Виждате, че на териториите на съседни държави падат дронове със заряди. Ние не трябва да допуснем това да се случи на територията на нашата страна", категоричен е президентът.

И премиерът Кирил Петков отсече: "Към момента страната ни няма да изпраща въоръжение в Украйна."

"Нито ПВО, нито специални ракети - нищо. Това са фалшиви новини. Опитват се да насаждат страх в хората. България няма да участва във военни действия, но ще  я подкрепя силно", допълни премиерът.

В парламента обаче виждат рискове за страната.

"Само след ден-два може да се окаже, че България ще бъде замесена във военен конфликт", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Съмненията на опозицията бяха опровергани.

"Никой не отива на никаква война. Това, което България прави, ще продължава да го прави. Пълна подкрепа за Украйна, хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на бежанци и работене координирано по източния фланг с НАТО", поясни министър-председателят.

Петков даде заявка, че евентуална военна помощ за Киев няма да бъде еднолично решение на кабинета. Казусът обаче се очертава като бъдещ проблем в управляващата коалиция, а консенсусът изглежда невъзможен.

"Оръжие, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба, в това число и самолети, категорично "не" е позицията на "БСП за България". Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим", заяви Корнелия Нинова.

"Подкрепяме изпращане на оръжие за Украйна. Ще спорим. Ако Украйна не успее да се защити, ние сме следващите в списъка на Путин, който ще покаже на себе си и цялата световна общност, че правото на силата важи", смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

А министърът на отбраната Лойд Остин вече е у нас. Той е на 2-дневно посещение у нас, като в утрешния ден предстои да се срещне с премиера Кирил Петков.

По-рано Остин проведе среща с министъра на отбраната Драгомир Заков на полигона в Ново село. Според Заков посещението у нас е потвърждение към ангажиментите на САЩ към Европа.

Според други медии обаче Лойд Остин ще поиска военна помощ към Украйна. Но както стана ясно - подобно решение може да бъде взето само от Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК