Бивш военен министър: Да дадем нашите С-300 на Украйна и да получим Patriot от САЩ

Според ген. Аню Ангелов трябва да поддържаме своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси

18.03.2022 | 13:25 Редактор: Здравко Черкезов
Бивш военен министър: Да дадем нашите С-300 на Украйна и да получим Patriot от САЩ

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно неадекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават", посочи ген. Ангелов.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 [на Украйна] и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", предложи бившият военен министър.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
херо
преди 2 години
да ги дадем на сащ в база извън българия и да си ги дават на които искат , ама в замяна предлагат некакви работи пак на чертежи Сигнализирай за неуместен коментар