Световните медии "гръмнаха" след ареста на Борисов

Сериозен е отзвукът в съседна Румъния заради визитата на Кьовеши

18.03.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Новината за задържането на Бойко Борисов обиколи световните медии. Много от тях поставят акцент върху факта, че арестът на бившия премиер е бил предшестван от посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София.

Кадрите и снимките от отвеждането на Борисов от дома му в Банкя в Националната полиция обиколиха света на часове. Протестът пред къщата на бившия премиер бе отразен от най-рейтинговата новинарска емисия "Тагесшау" на германската обществена телевизия ARD. 

Новината влезе и в емисиите на "Евронюз". Oт "Дойче Веле" посочват, че "Бившият български премиер Бойко Борисов е задържан по подозрение за злоупотреба с еврофондове". А авторитетният "Вашингтон поуст" подчертава, че Борисов е задържан след разследване на Европейската прокуратура. Същия акцент поставя и "Политико".

Световните агенции споменават с подробности събитията от цялата нощ. На много места се цитират думите на министър-председателя Кирил Петков, който написа във Facebook, че никой не е над закона. 

Сериозен е отзвукът в съседна Румъния, където борбата с корупцията по високите етажи на властта е практика от години. "Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици". Под това заглавие румънският вестник "Евениментул зилей" отразява бурната нощ в София. 

Новината намира място и в руските информационни агенции ТАСС и РИА "Новости".

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК