Над 3,5 млн. лв. отпуска държавата за реконструкцията на Русенската опера

Директорът се опасява, че средствата няма да са достатъчни

16.03.2022 | 14:08 Редактор: Ваня Кузманова

Над 3,5 млн. лева ще отпусне държавата за реконструкцията на Русенската опера, която пострада при голям пожар през лятото на 2020 година. Според директора на културния институт, средствата обаче няма да са достатъчни

С отпуснатите средства съвсем скоро ще започне и същинският ремонт на покрива, с което ще бъде заменена положената временна конструкция, обясни директорът. 

"Първо хубавото е, че вече една обществена поръчка се изпълнява и в момента, дори тече работата по поставянето на постоянният покрив", посочи директорът на операта Пламен Бейков.  

Той обясни, че скоро ще бъде обявена обществена поръчка за проект за възстановяване на сцената и прилежащите ѝ структури. 

Бейков се надява реконструкцията да започне есента на тази година. 

"Един такъв проект за реконструкция на една театрална сцена или оперна в случая, включва много широк спектър от специалисти. Един такъв екип като се състави, като има готов проект, което се надявам да се случи до началото на лятото и като премине обществената поръчка, би трябвало през есента да започнат вече реалните ремонтни дейности", допълни директорът.  

Директорът на Русенската опера се опасява обаче, че отпуснатите средства няма да са достатъчни за реконструкция на цялата сграда. 

"Предполагам, че не съвсем, защото така най-скъпите неща са свързани със сценичната механизация, която беше тотално унищожена. Всички други неща са свързани с нова електрическа инсталация. Вероятно тази сума ще стигне за първи етап", посочи още Пламен Бейков.  

По тази причина в началото на май тази година ще започне и благотворителна кампания под наслов "Аз обичам Русенската опера". Целта е да се привлече русенската общественост в помощ на каузата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК