Село на 17 км от Русе остана без транспорт, хората пътуват с таксита до града

Това сериозно затруднява пенсионерите, които няма как да си купуват лекарства

09.03.2022 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов

Жители на русенското село Красен вече 10 дни нямат автобусен транспорт. К2: ВИЛИ: Работещите в Русе са принудени да викат такси или да се събират и да пътуват с лични автомобили. Селото е на 17 км. от града.

Мария Попова е на 75 г. и живее в село Красен. Казва, че от 10 дни в селото са без транспорт до града и нямат как да си купуват лекарства.

"Mного често ми се налага да пътувам и да купувам лекарства.. Тук няма аптека, това означава на различни дати да ходя, освен това банкомат няма. Трябва да изтегля парите от Русе, за да мога да плащам сметките... Това са все проблеми, които на този етап, на този век не трябва да съществуват. Карат ме до началото на Русе, след това хващам коли и се оправям, обаче на връщане 20 лв. такси. 5 дни по 20 лв.  – ми аз съм пенсионер, не мога да издържам", оплака се Мария.

Кмета на селото заяви, че е запозната с проблема и се търси нов превозвач.

"Действително хората са притеснени, аз също съм много притеснена от факта, че вече 10 дена нямаме автобус. Но действително фирмата, която изпълняваше линията Русе – Красен, се отнесе много несериозно към работата - пропускаше курсове, много проблеми имахме, много неприятности", обясни кметът на  Красен Йорданка Чурова.

"Молбата ни е по скоро да оправят нещата, да имаме превоз до града. Има хора, които ходят на работа, викат таксита - можеш ли да платиш такси отиване и връщане на работа, на училище... Просто необходим ни е превоз, това е", подчерта Рада Цветкова.

От Община Иваново, към която е село Красен,  заявиха, че на 9 февруари фирмата превозвач е решила да прекрати договора и не е спазила задължението си до 9 март да осигури транспорт на местните жители. От Общината водят преговори с две фирми и се надяват в най- кратки срокове селото отново да има транспорт.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК