Може да се превърнем във водеща държава за замяна на природния газ с водород

Няма никакви нарушения по дългосрочния ни договор с "Газпром експорт" 

15.03.2022 | 14:45 Редактор: Тодор Петров
Може да се превърнем във водеща държава за замяна на природния газ с водород

България има всички предпоставки да се превърне в една от водещите държави, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството.

По думите му в България вече има компании, които технологично могат да заменят природния газ с водород, а и страната ни е богата на водни ресурси. Това са фактори, които благоприятстват по-широкото навлизане на новия вид гориво в средносрочен план. 

Проблемът тук е по-скоро свързан с транспорта, а не с производството и консумацията му, уточни Николов. Прогнозата на енергийния министър бе направена в контекста на общоевропейските мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия, вследствие на войната в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

"Като държава ние се намираме на място, на което има възможност да използваме различни алтернативни трасета за доставки", подчерта енергийният министър. 

Според него инфраструктурата ни позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставка на втечнен природен газ. Така България има възможност да получава това гориво от различни дестинации, включително Гърция и Турция. 

Транспортните разходи при доставка на втечнен природен газ са високи и това затруднява обосноваването на конкретни икономически решения в тази посока. За потенциално намаляване на тези разходи се водят разговори с Румъния и Гърция за евентуални общи доставки. 

Николов увери, че към момента няма никакви нарушения по дългосрочния ни договор с "Газпром експорт" за доставка на природен газ, който е в сила до края на годината. България прави опити да използва в пълнота договора с Азербайджан, въпреки подписания анекс за отказ от голямо количество от него. Пълното количество от 1 млрд. куб. м природен газ осигурява около 30% от вътрешната консумация в страната. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК