Статутът на украинците у нас още не е уреден, не е ясно кой и какви помощи ще получава

Неясни остават и механизмите за социална подкрепа

14.03.2022 | 19:46 Редактор: Жаклина Иванова

Статутът на украинските бежанци в България все още не е уреден. Неясни остават и механизмите за социална подкрепа - не е известно нито какви помощи ще има, нито как ще се получават.

Дълга опашка пред дирекция "Миграция" на МВР в 19-ия ден на войната. Има и украинци, които се опитват да подадат документи за временен статут.

Временната закрила за бежанците от Украйна ще им осигури правото да пребивават в България. Освен това ще получат правото на труд и работа, ако е необходимо - и професионално обучение.

"В България и в целия ЕС сме изправени пред безпрецедентна миграционна вълна, която не се е случвала ", сподели юристът Биляна Коцакова.

Тя оказва правна помощ на украинците, избягали от войната. Обяснява, че механизмът за временна закрила е записан в Закона за убежището и бежанците, но все още не е ясно как ще се прилага. Въпросът е оставен да се реши с подзаконови нормативни актове, които още не са приети.

"Много са въпросите, а институциите трябва да търсят решение. Хората преодоляват трудностите като се обединяват, но институциите трябва да се задействат", уточни Коцакова.

Очертава се и проблем с тези граждани на Украйна, които имат и българско гражданство. Те няма да могат да бъдат обект на закрила като бежанци, в същото време те нямат нито дом, нито работа в България. Такъв е случаят на бесарабската българка Мелания Кастенка. Тя идва в София от Одеса на 4 март - след 4 дни път.

Сега Мелания, нейната 6-годишна внучка и снаха ѝ живеят в дома на българско семейство, което ги е приело абсолютно безплатно.

След получаване на статут за "временна закрила", бягащите от войната в Украйна ще имат право и на социално подпомагане. Все още обаче не се знае в какъв размер и при какви условия.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК