Мини електроцентрала: Физик намери алтернатива за справяне с високите сметки

С изобретението си осигурява осветлението в дома

13.03.2022 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

Физик от ямболското село Люлин е намерил алтернатива за справяне с високите сметки за ток като си произвежда сам електричество. С изобретението си осигурява осветлението в дома.

Александър Александров е на 71 години. Преди 10 години продава жилището си в София и се пренася в село Люлин. По думите му произвежда ток от нищото, без вреди за околната среда.

"Стара ламарина, по-добре да е ръждясала. Така чрез солена вода и чрез графитни топки, които ми служат за положителен полюс, получавам електричество", споели Александър Александров.

Спиране на тока за неплатени сметки преди 5 години го е принудило да произвежда сам електричество. Така изгражда миницентралата си.

"От 20 топки получавам това напрежение. 8,3 – 8,4 волта, което е достатъчно за една лампа 12 волта да свети непрекъснато. Дори имах един малък телевизор - 12-волтов , който също ползвах преди. Плащах по 12-13 лева ток", допълни той.

Изобретателят твърди, че мини електрическата му централа може и да се разшири.

"Ако това нещо го направим някъде до морето, няма да има нужда от солена вода. Ще ни трябва само ламарината, като графитните топки са вечни. Само ламарината, която ще ползваме, тя ще се превърне в йони и оттам вече в електрони", подчерта Александър.

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 1
Ами да
преди 2 години
И аз преди 40г като ученик правих такива батерии. Колко ще спечели? Една лампа 12волта да кажем, че е 55 вата, но на 8.5 волта е макс.40вата. Грубо печели 6 лв на месец. Електтолита - готвсрската сол трябва да се сменя. Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 0
Младен Младенов
преди 2 години
ЗАЩО да получават църквите допълнителни *** за ток и т.н. На погребение, кръщенета и знайни и незнайни молитви, цените са от 80 до 200 лв. фискален бон пускат ли? Тези пари къде отиват? Въпрос за прокуратурата. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
Дивергент
преди 2 години
Това не е електростанция, а батерия с подръчни материали! И колко му струва 1kW ? Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
Георги
преди 2 години
И как да се свържа с професора имам интерес Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
kWh
преди 2 години
Млади учени са получили награда от UNICEF за такъв добив на електричество:https://youtu.be/mxe_D10NmKg Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 6
Иван
преди 2 години