ББР предлага на бизнеса разсрочване на сметките за ток, но при строги условия

Възможно е да се възползват фирми от различни части на икономиката

18.02.2022 | 13:58 Редактор: Искра Ангелова

Българската банка за развитие ще подкрепи финансово бизнеса заради скъпия ток. Това ще се случва с нова програма за финансиране на разходите за електроенергия.

ББР предлага разсрочване на сметките за електричество на малкия и средния бизнес. Възможно е да се възползват фирми от различни части на икономиката, като условието е разходите им за електричество да са по-малко от 5% от разходите и до 20% от приходите.

Не могат да кандидатстват фирми, които не са плащали данъци и осигуровки, както и предприятия, които са обявени в несъстоятелност или неплатежоспособност. Също така и предприятия, които копаят криптовалути.

"ББР положи изключителни усилия в сравнително кратък срок да създаде програма за необезпечени кредити, така че те да могат да разсрочат своите плащания по сметките за ток. Обемът на програмата ще е от 20 млн. лв. като начало и тя ще позволява на компании да се финансират в рамките на 20 000 до 200 000 лв.", обясни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Разсрочването ще се случва с лихва, тя ще бъде между 3,5 и 4%. Лихвата ще зависи от кредитната история на предприятието.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК