Общините, болниците и църквите няма да получават пълни компенсации заради скъпия ток

Темата стана повод за дълги дебати в пленарната зала

10.03.2022 | 17:33 Редактор: Жаклина Иванова

Болници, общини, църкви и други обществени организации няма да получават пълни компенсации заради скъпия ток. Идеята на ГЕРБ е засегнатите институции да получават компенсирани 100% от разликата между прогнозата пазарна цена на тока и реалната. Темата стана повод и за дълги дебати в пленарната зала.

"Нека дадем 100% компенсации на обществените организации, църкви , джамии, училища, детски градини, старчески домове", призова депутатът от ГЕРБ  Делян Добрев.

"Повече от 3 месеца обсъждаме вече това предложение. Предвид променените обстоятелствата сме на мнение, че ще го подкрепим", посочи депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова.

Управляващите не видяха необходимост за отпускането на допълнителни компенсации.

"Вие предлагате 100% компенсации към дружества с бюджетни разпоредители. Всеки един от тях, при необходимост, може да се обърне към принципала си за допълнителни средства. Това е начинът, който ние сме възприели, за да може бюджетните разпределите да се справят с цените на тока", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната" Николай Агов.

Високите цени на тока станаха повод и за бурни дебати в пленарната зала.

"Не може да обясните защо няма да подкрепите това решение. Единственият аргумент е че нямате кметове, защото винаги искате да се свързани с някого", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Гласовете на опозицията не бяха достатъчни и предложението не беше одобрено.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК