150 бежанци от Украйна са настанени в Свищов, много от тях започват да учат български

Част от хората са потомци на бесарабски българи и разбират езика ни

10.03.2022 | 19:24 Редактор: Жаклина Иванова

Украинските бежанци в Свищов започнаха курсове по български език. Заедно с децата, доброволци ще обучават и възрастните, които искат да започнат работа в града. В общински бази в Свищов са настанени над 150 души, избягали от войната в Украйна.

"Идвам от Измаил, където на 15 километра от града има взривове. Уча езика, защото, като ваши гости, искаме да ви разбираме добре. Азбуката ви е като руската. Вашата азбука е с 30 букви, а нашата - с 33", сподели Евгения Василиева.

Част от хората са потомци на бесарабски българи и разбират езика.

"Аз съм по националност българка, но живея в Украйна. Много обичаме нашата националност и българската история. Участваме в народен ансамбъл дори", каза Мария Нейкова.

За всички са осигурени курсове по български език, които ще бъдат водени от доброволци.

"20 дни по 2 часа - предвидени са 14 теми - елементарно запознаване с цел да могат да комуникират с българи, да могат сами да пазаруват", сподели учителят по български език Галя Рошелова.

Потърсилите убежище у нас са готови да започнат и работа, ако бъде уреден статутът им в България.

"Разбира се, ако ми се даде възможност, ако се уреди нашият бежански статут, бих започнала работа тук. Хората са толкова добри и ни помагат навсякъде", обясни Наталия Паскалова.

Още в първите дни децата бяха включени в извънкласни форми на занимания.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК