Заради паниката: Бензиностанциите продали горивото за 4 дни - за 4 часа

"Недостиг на горива у нас няма", увериха от Българската петролна и газова асоциация

09.03.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Недостиг на горива у нас няма. Това увериха в парламента от Българската петролна и газова асоциация. А опашките пред бензиностанциите на 2 март описаха като масова атака.

"Пазарът беше атакуван. Българските бензиностанции са продали в пъти, колкото за 4 дни в рамките на 4 часа. Това доведе до логистични проблеми", каза председателят на ПГА Живодар Терзиев.

Заради покачващите се цени на горивата, от ГЕРБ попитаха дали е възможно държавата да се намеси.

"Може ли да се използва възможността правителството да отпуска горива от резерва, за да не се покачва цената", попита Делян Добрев от ГЕРБ.

"Тези количества не са за управление на ценови рискове. Тези количества са за криза, когато това гориво не може да бъде осигурено", подчерта Терзиев.

За това, че ситуацията е под контрол, успокоиха и от правителството. Ако доставките на петрол от Русия бъдат спрени заради санкции, страната ни все пак има алтернатива.

"И в момента "Лукойл" не работи с 40% неруски петрол. Това може да се вдигне до 100%, говорено е с "Лукойл", така че там не очакваме проблеми, освен ако Босфора не затвори за търговски кораби, но това вече е наистина драматична ситуация", заяви Финансовият министър Асен Василев.

"Когато става въпрос за "Лукойл", не мисля, че ще има затруднения, защото има алтернативни доставчици", поясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Намирането на алтернативни доставчици обаче ще отнеме време.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК