След решение на ТЕЛК: Дете с церебрална парализа губи възможността за личен асистент

Родителите на Виктор отново ще обжалват решението пред НЕЛК

09.03.2022 | 17:56 Редактор: Ваня Кузманова

Дете с церебрална парализа е лишено от възможността да има личен асистент, въпреки че видимо не може да се справя само. Причината е, че ТЕЛК-Ямбол намали с 20% инвалидността на 6-годишно момче и реши, че то няма нужда от чужда помощ.

Виктор е от ямболското село Кабиле, а инвалидността му вече е свалена на 75%. Отнета му е и възможността за личен асистент в лицето на майка му. Семейството на Виктор има дълга история през годините с издадени решения на ямболската ТЕЛК и обжалвания пред Националната комисия. 

"Започнахме с 50% ТЕЛК, който също му беше даден от комисията в Ямбол. След това минахме през НЕЛК. Те определиха 95% с чужда помощ. След изтичането на двете години - нямаше особена промяна в състоянието му, имаше 95%. И след две години, сега се явяваме отново. Разликата в състоянието му не е толкова голяма, за да бъде намалена с 20%", заяви майката Таня Лечева. 

Родителите на Виктор отново ще обжалват решението пред НЕЛК, което е свързано с редица разходи. Ако остане в последния си размер инвалидността на детето, семейството ще изпита сериозни затруднения. 

"Аз не мога да бъда негов личен асистент. Когато е на детска градина, трябва да е изцяло самостоятелен там, което също няма как да се случи. Отделно финансовата страна. Когато процентите падат - се намаля и финансовата помощ. Досега той е вземал 930 лв., сега с това решение той ще взема 450 лв.", посочи майката на детето. 

Всеки лев за семейството е важен, защото лечението и рехабилитациите на детето са платени и не са прекъсвани. Средства се събират и с дарителски кампании. От лекарската комисия в Ямбол заявиха, че заради Ковид мерките, издават решения без лична среща с хората, а на база документи от експертизи. Такива били правилата от Здравното министерство. 

"Направи ни впечатление последната консултация с проф. Цеков, неврохирург в "Аджибадем Ситиклиник", който в обективното си състояние на детето описва само един повишен тонус в крайниците, ясно съзнание, без двигателен дефицит", посочи председателят на ТЕЛК-Ямбол д-р Радостин Иванов. 

От декември обаче има експертиза от детски невролог от Стара Загора, която твърди категорично обратното. Тя не е взета предвид от комисията. Зачетено е заключението на професор Цеков, въпреки че той е лекувал хидроцефалията на детето, а неврологът се произнася за физическото състояние на детето. 

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 2 години
Ако Беше Герб мисля че нямаше да е така Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години