Войната в Украйна ще доведе ли до екокатастрофа в Черно море?

Последствия може да има и за въздуха, и за водата

04.03.2022 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Военните действия в Украйна, включващи взривяването на енергийна инфраструктура, могат да доведат до тежки последици за околната среда и за хората. За това предупреди преди дни министърът на околната среда и водите.

Oпасенията на еколози и климатолози са, че по време на войната в Украйна в морета могат да бъдат изхвърлени химически вещества, горива, масла, останки от разрушена техника. Според климатолога Симеон Матев обаче реална заплаха от екокатастрофа към момента няма.

"През следващите 10 дни, с кратки почивки, въздушният пренос в ниската част на атмосферата до към 1500 м. надморска височина ще бъде от север североизток, което означава, че, дано не се случи, но ако се случи нещо - има пряка опасност за нашата страна, но тази пряка опасност е свързана с изхвърляне на голямо количество радиоактивни вещества", каза Матев.

Последствия от военните действия може да има за въздуха и водата, но концентрацията на опасните вещества ще намалее многократно, докато стигне до България.

"Хубавото за нас е, че все пак, колкото и близо да изглеждаме, не сме чак толкова близо. Повечето вещества ще се утаяват или на дъното на морето, или ще падат по пътя си насам, все пак действително теченията, както и въздуха за съжаление, така и морските течения по нашето крайбрежие имат преобладаваща посока от север, тоест от Украйна през Румъния към нас", допълни Симеон Матев..

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК