Няма опасност от радиоактивно замърсяване след обстрела в АЕЦ "Запорожие"

Към настоящия момент не е необходимо да се взимат йод и йодни продукти, заяви Цанко Бачийски

04.03.2022 | 11:19 Редактор: Елеонора Танева

Няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване нито на площадката, нито в района на АЕЦ "Запорожие" след атаките от тази сутрин. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

"Радиационната обстановка в България също е нормална, но това не означава, че всички ние не изпитваме притеснение от това, което се случва", допълни той. 

Официалните данни са за обстрел на площадката на АЕЦ "Запорожие", имало е пожар, който е загасен. Няма изменения в радиационната обстановка, няма засегнати сгради на реакторите, системите за безопасност са активни. 

"От началото на конфликта няма повишаване на гама фона у нас. Към настоящия момент не е необходимо да се взимат йод и йодни продукти. Ако има такава необходимост, ще бъдете осведомени чрез системата за известяване и медиите", подчерта Бачийски.

Той уточни, че гама фонът в района на Чернобил е повишен 15 пъти. 

"Тежката военна техника разравя почвата, приземния слой прах. Има информацията, че на площадката на "Чернобил" е разположена военна техника, ако тя бъде използвана е възможно гама фонът да се повиши", заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК